Welkom op Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »

Meedoen

Recensies van De bruggenbouwer door Markus Zusak

De bruggenbouwer is 1 keer gerecenseerd. De gemiddelde score is 4.0. Het boek is 1 keer gelezen.
Anoniem
- De bruggenbouwer
 
 
 
 
 
(5)

De bruggenbouwer vertelt het verhaal van het ontstaan van de familie Dunbar en de onderlinge band tussen vijf opgroeiende broers in een enorme huiselijke chaos waarin ze, na het overlijden van hun moeder Penelope en hun vader Michael ervandoor ging, elkaar opvoeden volgens hun eigen regels met fastfood, slechte films en vechten. Als lezer kom je te weten hoe het gezin ontstaat als Michael verliefd wordt op Penelope en hoe de Dunbar jongens zijn geworden zoals ze nu zijn. Penelope leert haar zoons pianospelen; zij leren haar vloeken, en Michael leert ze knokken. De jongens moeten zichzelf redden en zijn beslist geen lieverdjes. Hun huis is zeker geen veilige plek voor vijf opgroeiende kinderen met evenveel weinig doorsnee huisdieren die meer dan asielwaardig zijn. Het verhaalt van een redelijk wild leven vol liefde met tragische maar ook onvergetelijke momenten en de kracht van een familieband. De oudste zoon, Matthew, probeert de rol van hun ouders over te nemen in het ontwrichte gezin. Hij vertelt uiteindelijk het verhaal. Hij is degene die zorgt voor de nodige financiën; de anderen gaan nog naar school. Hoewel ook de andere broers in de loop van het verhaal gevormd worden, is De bruggenbouwer voornamelijk het verhaal van de op één na jongste: Clay. Je ervaart hoe het leven zijn groei tot volwassenheid boetseert. Dit vormt de kern van het boek en zo maakt Zusak de naam Clay volledig waar: klei, dat in de oorspronkelijke titel natuurlijk het best tot zijn recht komt.
Terwijl de jongens met elkaar trainen, vechten, lachen en hun verdriet om hun overleden moeder verwerken, staat hun weggelopen vader, die zij heel mysterieus de Moordenaar noemen, op een dag plotseling bij hen in de keuken met een verrassend verzoek. Hij woont op een groot stuk land bij een rivier. Hij wil een brug bouwen om bereikbaar te blijven. Het is Clay met wie hij een lang begraven geheim deelt die besluit met hem mee te gaan. Ondanks dat de twee allebei op hun eigen manier koppig zijn en dingen te verwerken hebben, werken ze toch samen om de brug te bouwen.

De bruggenbouwer is een diepgaand verhaal met krachtige personages, treffende beschrijvingen van de natuur en de woonomgeving van de jongens. Als lezer ga je vooral van Clay houden. Hij is een gevoelige jongen, al slaat hij er net zo hard op los, misschien zelfs harder, juist omdat hij meer worstelt met zijn gevoelens dan de andere jongens. Hij heeft een vriendinnetje, Carey, de frisse, vrouwelijke penseelstreek in het verhaal, aan wie hij zijn onzekerheden, zijn twijfels, maar ook zijn dromen vertelt. En het loodzware geheim dat hij met zich meedraagt…
Het verhaal begint ongeveer in het chronologische midden op het moment dat de Moordenaar het huis binnenstapt. Dan moet nog allemaal uitgelegd worden wat er vooraf ging. Wie is hij en wat komt hij doen? En hoe reageren de vijf jongens op hem? Het duurt lang voor de verhaallijn van de bruggenbouwer aan bod komt, omdat je steeds kleine puzzelblokjes krijgt aangereikt, maar uiteindelijk zie je hoe de afbeelding op de ontbrekende puzzeldoos eruit hoorde te zien.