Welkom op Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »

Meedoen

De blikken dominee

- De blikken dominee
 
 
 
 
 
(5)

In Maart 1894 komt er een gewelddadig einde aan het nog jonge leven van Cato Mirande. Al twee jaar had ze in het geheim een verhouding met Hervormd dominee Johan Barger. Barger was getrouwd en Cato kwam bij het echtpaar thuis als vriendin van Eike, de echtgenote van Barger en als naaister.Als de toen twintigjarige Cato een man ontmoet waar ze verliefd op wordt, slaan bij de veertigjarige Barger de stoppen door en hij vermoord haar in 'koelen bloede' in zijn studeerkamer.
De moord op Cato Mirande verbijstert niet alleen Harlingen maar heel Nederland en dit werd zelfs verwoord in 'Ta-ra-ra-boem-di-jee,
De blikken dominee
Die schoot met kruit en lood
Zijn arme naaister dood.

Nu zit hij in de kast
Al aan een ketting vast
De jongens roepen luid:
" Hij komt er nooit meer uit!" '
Het boek is erg goed geschreven en laat zich lezen als een ware thriller. Vuyk plaatst het misdrijf in het perspectief van de roerige ontwikkelingen in de tweede helft van de negentiende eeuw. Ook besteed Vuyk aandacht aan de moord op Aafke Monsma gepleegd door Ype de Graaf.
Alles; de roerige periode in de negentiende eeuw, de achtergronden van de betrokken personen, is goed uitgezocht en wordt in een prettige stijl levendig beschreven en aangevuld met foto's.

Persoonlijk vind ik dit een van de beste Nederlandse boeken die ik heb gelezen.
De blikken dominee is een echte aanrader!

Meer recensies