Welkom op Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »

Meedoen

Recensies van Een keukenmeidenroman door Kathryn Stockett

Een keukenmeidenroman is 34 keer gerecenseerd. De gemiddelde score is 4.0. Het boek is 139 keer gelezen.
Anoniem
- Een keukenmeidenroman
 
 
 
 
 
(5)

De flaptekst geeft de inhoud van dit indrukwekkende boek
goed weer. Als lezer ga ik steeds meer houden van Aibileen, Minny
en Skeeter. Ik voel hun onderhuidse spanning goed aan en ben steeds
bang dat ze betrapt worden bij het schrijven van het boek. Nog angstiger
maakt het me als ik besef wat de gevolgen voor hun allen kunnen zijn want
als je leest hoe de meeste "witte" mensen in 1962 te Jackson Mississippi
denken over "zwarte" mensen is dat te triest voor woorden.
Ik ben dan ook blij dat het nu 2010 is met Obama als president iets waar men in 1962 niet eens van durfde te dromen.
Hele mooie stukjes vind ik de verhaaltjes die Aibileen vertelt aan Mae Mobley het dochtertje van het gezin waar ze werkt en de warme band die hun samen hebben.
Ook de humor ontbreekt in dit boek niet. Er zijn minimaal 2 verhalen die ronduit hilarisch zijn.
In Amerika verdreef dit boek Dan Brown van zijn nummer 1 positie in de lijst van de best verkochte boeken. Het duurt niet lang voordat dit boek in Nederland op nummer 1 staat daar durf ik zelfs een stuk van Minny's chocoladetaart op te zetten.

- Een keukenmeidenroman
 
 
 
 
 
(5)

Net dit boek met een zucht uitgelezen. Een hartverwarmend verhaal over zwarte vrouwen in Jackson, Mississippi en een blanke dame die wil weten hoe het is om "zwart" te zijn en te moeten werken voor de blanke inwoners. Niet elke zwarte hulp werd slecht behandeld, maar de angst voor de blanken was wel overheersend in die tijd (1962). De schrijfster is zelf ook opgevoed met een zwarte hulp en het boek is een eerbetoon aan deze hulp, aan wie ze nooit heeft gevraagd over hoe het was om "zwart" te zijn. Simpelweg omdat ze in die tijd te jong was om zich dat te realiseren. Enkele dingen die ze van haar leerde zijn indirect verwerkt in het boek. Dit hartverwarmende, meeslepende verhaal geeft je een kijkje in de wereld en de harten van twee zwarte hulpen, Aibileen en Minny. Ze worden geïnterviewd voor een boek door een blanke dame, Miss Skeeter. Na eerst behoorlijk wat argwaan is Aibileen de eerste die gaat praten. Na haar volgen Minny en door Minny vertellen nog meer hulpen hun eigen verhaal. Soms zijn de verhalen hilarisch en soms heel droevig. De angst is voelbaar als het boek wordt uitgegeven. De hulpen zijn bang voor wraakacties. Uiteindelijk pakt het voor iedereen goed uit en de drie hoofdpersonen kiezen ieder hun eigen weg aan het eind van het boek. Om verder niet te veel te verraden raad ik iedereen aan het boek gewoon zelf te lezen. Het is een prachtig verhaal en leest heerlijk weg. Zondermeer een dikke vijf sterren waard!

- Een keukenmeidenroman
 
 
 
 
 
(5)

Werkelijk een prachtig boek over het verschil tussen blank en zwart in Jackson, hoofdstad van Mississipi. Een blanke vrouw, Skeeter genaamd, besluit een boek te gaan schrijven over de zwarte hulpen die voor het huishouden en de kinderen zorgen van blanke vrouwen. Het is niet makkelijk om hulpen te vinden die hun verhalen willen vertellen, maar Aibeleen is de eerste die de moed heeft. Minny is de tweede en wanneer een zwarte hulp onnodig achter de tralies beland volgen er meer. Het wordt een boek vol ontroerende verhalen, soms schokkend maar ook zeker met humor geschreven.

De keukenmeidenroman is op een luchtige manier geschreven, maar heeft een sterk verhaal. Het leest als een trein en het is erg moeilijk om het weg te leggen. Het boek doet me denken aan de films North & South en Roots, waar racisme ook duidelijk een rol in speelt. De keukenmeidenroman zou ook zo verfilmd kunnen worden!

- Een keukenmeidenroman
 
 
 
 
 
(5)

In het begin vond ik het boek maar middelmatig en snapte ik de hype eromheen ook niet, maar zodra Miss Skeeter het boek begint te schrijven komen de verhalen los en raakte het boek me zeer. Erg van genoten en ook erg geroerd door alle verhalen.

- Een keukenmeidenroman
 
 
 
 
 
(4)

Een ongeloofelijk vlot boek. Je krijgt veel sympathie voor Aibileen en Minny en de andere zwarte hulpen in blanke huishoudens.

- Een keukenmeidenroman
 
 
 
 
 
(5)

Indrukwekkend boek in 1 woord geweldig

- Een keukenmeidenroman
 
 
 
 
 
(5)

Tijdje geleden al uitgelezen maar genoten van dit indrukwekkende boek...ondanks de trieste waarheid hoe minderwaardigde vrouwen werden behandeld is het ook een vrolijk boek en je leeft helemaal mee met de vrouwen...

- Een keukenmeidenroman
 
 
 
 
 
(5)

Ongelooflijk hoe mensen met elkaar om kunnen gaan alleen Maar vanwege de huidskleur. In 1 adem uitgelezen, spannend, ontroerend en maar ook verdrietig werd ik er van.

- Een keukenmeidenroman
 
 
 
 
 
(4)

Steeds zin om meer te lezen.

- Een keukenmeidenroman
 
 
 
 
 
(5)

Onzettend leuk boek. Hartverwarmend met een doorkijkje naar de geschiedenis.