Boek
Psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg in de twintigste eeuw in internationaal vergelijkend perspectief
In 'Psychiatric Cultures Compared' wordt een rijk geschakeerd overzicht geboden van de psychiatrie en de geestelijke gezondheidszorg in de twintigste eeuw. Met de Nederlandse situatie als uitgangspunt worden de ontwikkelingen in verschillende landen naast elkaar geplaatst. Daarbij komen een aantal nieuwe historische benaderingen en thema's aan bod.
In een aantal artikelen gaat de aandacht uit naar de zorg voor patiënten in de context van de interactie tussen families/gezinnen en de inrichting. Studies over opname, ontslag en zorg thuis in Japan en Italië prikkelen tot een vergelijking met de manieren waarop in Nederland psychiatrische patiënten in en buiten de psychiatrische inrichting werden opgevangen. Andere interessante thema's die hier de revue passeren zijn de psychiatrische verpleegkunde, psychofarmaca, de organisatie en financiering van de psychiatrische zorg,wetgeving en overheidsbeleid op dit gebied, de rol van verschillende professies in de GGZ, de anti-psychiatrie, deïnstitutionalisering en de sociale psychiatrie.
"'Psychiatric Cultures Compared' is een interessant, boeiend en gedegen boek voor elke hulpverlener die wil leren van het verleden. Enerzijds is wat erin beschreven wordt heel herkenbaar, anderzijds verschaft het de lezer verrassend nieuwe inzichten. Een aanrader." F.A.M. Kortman in Tijdschrift voor
Psychiatrie Deze titel kunt u inzien in Google Books - http://books.google.com/books?vid=ISBN9789053567999.
Marijke Gijswijt-Hofstra is hoogleraar Sociale en Culturele Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam; Harry Oosterhuis is universitair docent Geschiedenis aan de Universiteit Maastricht
Joost Vijselaar is bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de Psychiatrie aan de Universiteit Utrecht; Hugh Freeman is psychiater en was redacteur van the 'British Journal of Psychiatry'. «
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »
Niemand