Boek
Omzien naar de toekomst. Ict is in vrijwel alle opzichten deel gaan uitmaken van ons leven en is zelfs gewoon geworden. Hoewel de politieke aandacht voor ict paradoxaal genoeg lijkt te verslappen, wordt de invloed van ict op de samenleving juist steeds groter. Anno 2008 is ict uitgegroeid tot een vitale maatschappelijke infrastructuur.
In dit jaarboek blikt een aantal prominente auteurs en opinieleiders in het wetenschappelijke debat over de informatiesamenleving terug op de rol van ict in de afgelopen tien jaar en kijkt tegelijk vooruit naar wat ons in de komende jaren te wachten staat. In veertien prikkelende essays passeert een reeks intrigerende vraagstukken de revue.
Wie heeft in een samenleving waarin informatie allesbepalend is, eigenlijk de zeggenschap over informatie? Leven wij steeds meer in een soort levende soap opera, nu de grenzen tussen de werkelijkheid en het mediabeeld van die werkelijkheid steeds minder scherp
te trekken zijn? Wat betekent het om in deze tijd tot de kaste van de digitaal ongeletterden te behoren? Zijn digitale vaardigheden en mediawijsheid de nieuwe sleutels voor maatschappelijk succes? Als Google steeds meer bepaalt hoe we informatie en kennis verwerven, zouden we dan niet veel kritischer moeten zijn over de werking van dit soort zoekmachines? Wat is er eigenlijk terecht gekomen van de digitalisering van de overheid? En wat zijn de consequenties van de technologische ontwikkelingen die nog op ons afkomen, zoals de convergentie van biowetenschappen en ict? Is dat de volgende
slag in de volstrekte manipuleerbaarheid van de natuur? Krijgt ict steeds menselijker trekjes, zoals de Ambient Intelligence visie ons dat voorstelt en willen we dat wel?
De essays in dit jaarboek onderstrepen het vitale belang van een permanente reflectie op de rol van ict in onze samenleving. «
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »
Er zijn nog geen berichten geplaatst op het prikbord van Jaarboek ICT en samenleving 2008-2009.