Welkom op Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »

Meedoen

Recensies van Het paradijs om de hoek door Mario Vargas Llosa

Het paradijs om de hoek is 1 keer gerecenseerd. De gemiddelde score is 4.0. Het boek is 1 keer gelezen.
Anoniem
- Het paradijs om de hoek
 
 
 
 
 
(5)

Flora Tristán, half Frans, half Peruaans, leefde in de negentiende eeuw. Ze was ongelukkig getrouwd zoals miljoenen vrouwen in die tijd. Haar man buitte haar uit, verkrachtte haar en pleegde incest op haar dochtertje. Dat, samen met de erbarmelijke toestand in de industrie maakte haar tot een voorvechtster van vrouwen- en arbeidersrechten. Zij is ervan overtuigd dat de goede strijd hier en nu moet gebeuren. De kerk ziet ze als haar vijand omdat die de mensen passief en slaafs maakt.
Paul Gauguin, kleinzoon van Flora Tristán, kunstschilder op de rand van de 19e/20e eeuw, zwemt ook tegen de stroom in. De westerse kunst heeft haar oorspronkelijkheid verloren, ze kopieert in plaats van te scheppen, vindt hij. Als jongetje speelde hij het spelletje ‘Paradijs om de hoek’, als dertiger zoekt hij het in exotische landen als Panama en Tahiti. Hierbij leeft hij als een wilde en hij is er trots op. Zijn vriendschap met ‘de Gekke Hollander’ (Vincent van Gogh) is kort maar hevig. Hij vlucht ervan weg, maar denkt er nog vaak aan terug.
De twee verhaallijnen van de twee verwante zoekers naar het paradijs worden meesterlijk verteld en kunstig in elkaar vervlochten.