Welkom op Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »

Meedoen

Recensies van De laatste Mazurka door Andrew Tarnowski

De laatste Mazurka is 1 keer gerecenseerd. De gemiddelde score is 3.0. Het boek is 1 keer gelezen.
Anoniem
- De laatste Mazurka
 
 
 
 
 
(3)

Voor 1945 was Polen een bijna tolstojaanse wereld van wolvenjachten en extravagante overvloed naast schrijnende armoede. Gebroken door de oorlog werd het door het communisme gereduceerd tot een grauwe uniformiteit en ging een levenswijze voor altijd verloren. In deze dramatische kroniek die leest als een roman verhaalt Andrew Tarnowski over de opkomst en ondergang van zijn aristocratische Poolse familie, die in de loop van de twintigste eeuw wordt verscheurd door twee wereldoorlogen en bittere interne spanningen. Hun vaderland geruïneerd door invasie en tirannie, moeten de Tarnowski's strijden tegen onteigening en ballingschap, jaloezie, verborgen liefdesgeheimen en verraad.

Het verhaal is eigenlijk de bibliografie van zijn eigen familie. Het is een aangrijpend relaas van een aristocratische familie, die er een decadente levensstijl op nahouden. Maar door de oorlogen alles verliezen, en daardoor genoodzaakt zijn om naar Europa te trekken. Ze hebben niet veel geluk in de liefde. Maar het is boeiend hoe de naam Tarnowski heel wat deuren opent, en ze worden dan ook door vele mensen geholpen, en ook door mensen verguisd. Het verhaal van de familie vond ik wel boeiend maar de stukken over de oorlogen haalde de vaart uit het verhaal, maar was wel essentieel voor het vertellen van de tragedie. Want ik wel interessant vond waren de familiefoto's in het boek, dan kan je een beeld vormen van de mensen die in het verhaal voorkwamen.