Welkom op Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »

Meedoen

Recensies van Afri door Jutta Chorus

Afri is 1 keer gerecenseerd. De gemiddelde score is 4.0. Het boek is 2 keer gelezen.
Anoniem
- Afri
 
 
 
 
 
(5)

De NRC journaliste Jutta Chorus liep anderhalf jaar rond in de Afrikaanderwijk in Rotterdam. Ze werd toegelaten tot/in de levens van de Turkse, Marokkaanse en Nederlandse bewoners van de wijk.Iedereen is openhartig en spreekt vrij -wat dapper en eerlijk is van de bewoners en een compliment voor de journaliste. Je krijgt als lezer een goed beeld van de wijk. Het boek leest makkelijk, maar wát je leest, stemt niet vrolijk.
Citaten en kleine samenvattingen:
'Het is een mooie positie die je als Marokkaanse jongen hebt. Ik kan zeggen: "Ik heb een identiteitscrisis, ik ga slapen,maar ik kan ook zeggen: ik kies in mijn leven een beetje van die cultuur en een beetje van die andere. Ik probeer te plukken van de goede dingen. Totdat je een kind krijgt van je Nederlandse vriendin natuurlijk. Dan botsen de culturen..."
In hoeverre voelen Mehmet en Moes zich Nederlander? Mehmet:"Als je door een Marokkaanse buurman wordt betrapt, zal die je niet gauw aangeven bij de politie. Hier heerst een onderlinge loyaliteit en de staat wordt als vijandige mogendheid beschouwd.
De jongerenwerker:"Ik heb alleen nooit begrepen waarom je ouders niet bij je diploma-uitreiking aanwezig waren." Antwoord:"Nee joh, dat doet ie niet."
Vrouwelijke jongerenwerker:"Ze hebben geen rust en geen discipline,- zeggen ze zelf- om iets tot een goed einde te brengen. Het zijn leuke jongens, je kunt met ze lachen en ze plagen elkaar vrolijk. Ze strijken de pluisjes van hun roze lamswollen truitjes af en geven tips voor parfums." en :
"Elke keer als zo'n jongen is aangehouden na een straatroof of een loverboyaffaire, schrik ik ervan. En ik zie dat Ed en Liliane (de jongerenwerkers) daar ook van schrikken."
"Dan betrap ik mezelf erop dat mijn loyaliteit bij de jongens ligt" zegt Lianne (de jongerenwerker) een keer.
Turkse:"En toch zijn we allemaal ziek, we lossen niets op,we worden ziek, we krijgen hoofdpijn en suikerziekte, we worden misselijk."
Een gemeenteraadslid regelt gratis kaartjes voor de thuiswedstrijden van Feijenoord, hij spant zich tot het uiterste in om de leefwereld van de jongens te verbeteren en hij gaat zelfs in de wijk zelf wonen! Hij zorgt dat de jongens de discotheek binnenkomen, maar als ze erachter komen dat hij biseksueel is, "doen ze alleen aardig tegen me als ze me nodig hebben." Hetzelfde gemeenteraadslid gaat naar een multi-cultifeest waarop alleen Turken en Marokkanen zijn. Als hij na afloop naar huiswil gaan, blijken zijn fietsbanden te zijn lek gestoken.
AFRI leest makkelijk weg.