Welkom op Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »

Meedoen

Nieuws

Vier sterren voor Caleidoscoop op Dizzie.nl! - 28 Februari 2011, 17:32:47

Janine Burghout is de tweeëndertigjarige eigenaresse van Club Mercury, een respectabele uitgaansgelegenheid in het Hoofdstedelijk Oostelijk havengebied. Ze is tevens de echtgenote van de veertien jaar oudere Albert en moeder van de nog net zestienjarige Nicole. Hoewel ze haar leven goed op de rails heeft en zichzelf heeft ontplooit tot een zelfstandige, goedgebekte zakenvrouw, blijft haar verleden een altijd mee te torsen last.
Als haar man Albert, met wie ze zeventien jaar getrouwd is en de enige persoon die haar werkelijk kent, om het leven wordt gebracht, brengt dit haar uit evenwicht.

Caleidoscoop speelt zich af in twee tijdsbeelden en al snel wordt duidelijk dat het het verleden van Janine is dat wordt blootgelegd vanuit een ander perspectief en datgene wat haar is overkomen een schakel vormt met het heden. Doordat je hier van oogpunt verandert kijkt de lezer er direct met andere ogen naar, juist doordat dit een veelgebruikte methode is in de opbouw naar een slotscène.
Doordat diverse personages van de auteur het juiste karakter en achtergrond meekrijgt, blijft toch redelijk lang de vraag wie als verdachte kan worden aangemerkt.

Er is goed nagedacht over de juiste plotwendingen, niet overdreven gestrooid met toevalligheden of clichés. Jansma heeft het aangedurfd hier en daar in detail te treden zonder dat ze ergens te ver van af is geweken.
Het hoofdpersonage Janine krijgt de ruimte zich te ontwikkelen en dat maakt haar een vrouw met een voor ieder van ons herkenbaar gezicht.

Hoewel we er niet omheen kunnen dat dit een kwalitatief uitstekend debuut kan worden genoemd zijn er toch ook wat kleine minpuntjes op te dissen. Een belangrijk detail komt bijvoorbeeld, voor wie oplettend leest, toch wel heel snel in het begin bloot te liggen zodat de lezer alvast veel bij elkaar kan optellen. Voor wie het mist moet nog zo'n 325 bladzijden wachten voor de aap uit de mouw komt.
Doordat de auteur ervoor gekozen heeft duidelijk te laten blijken dat zowel in het heden als in het verleden één en dezelfde hoofdpersoon betreft, dien je het overige verder niet te vlug prijs te geven.

Met een alleszins acceptabele uitkomst is Caleidoscoop een fraai totaalplaatje geworden en heeft de schrijfster bewezen dat ze het schrijven in haar vingers heeft.