Welkom op Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »

Meedoen

De A-Factor

Aandacht

 Alles wat aandacht krijgt, groeit. Als wij het over aandacht hebben, bedoelen we meestal de aandacht voor anderen. Zo zijn we opgevoed: eerst de ander dan pas jezelf. Jammer alleen dat  aandacht voor anderen vaak een aangeleerd kunstje is en niet meer dan een marketing tool om het imago van onze eigen Ik-bv in het juiste licht te laten schijnen. Vooral bedoelt om het merk ‘ik’ te laten stralen. Als we tegelijkertijd andere, niet aanwezige mensen kleineren, geeft ons dat een nog prettiger gevoel. Wie zichzelf wil opwaarderen geeft, volgens de gebruikelijke spelregels, eerst de ander de kans door beleeft vragen te stellen, om vervolgens zo veel mogelijk over zichzelf te mogen vertellen. Soms geven we te veel aandacht aan de verkeerde vrienden en kennissen. Dat kost je dan sloten met energie. Soms word je erbij zo leeg gezogen dat er voor jezelf niets meer over blijft. 

Voor wie zichzelf geen aandacht kan schenken zal moeite hebben om echte aandacht voor anderen te hebben. Jammer, want de verantwoording voor goed functioneren heb je in eerste instantie voor jezelf.

Alle vragen die we anderen stellen om aandacht te spelen, zouden we ook onszelf kunnen stellen en daarop vervolgens een eerlijk antwoord geven.

Als we dan aandacht geven aan onszelf zijn het meestal de valkuilen waar we het eerste aan denken. Schenk eens aandacht aan je eigen talenten en kwaliteiten. Dat is veel prettiger en effectiever dan de valkuilen, zoals onderzoek bewijst. Je kwaliteiten ontwikkelen is makkelijker en nuttiger dan je valkuilen onderdrukken.

Wie steeds aandacht schenkt aan negatieve dingen, zal krijgen waarop zijn aandacht gericht is. Het onderbewustzijn, onze betrouwbare butler, weet dan precies wat zijn baas wil en zal dat voor hem of haar regelen. De kracht van het negatieve denken is net zo groot als die van het positieve denken. Het mechanisme is simpel: alles wat aandacht krijgt, groeit. Het onderbewustzijn zal de aandachtspunten van zijn baas niet beoordelen maar doen waarom hij of zij vraagt, negatief of positief.

Hoe meer vragen jij aan jezelf richt hoe duidelijker kom je voor jezelf in beeld: wie ben ik en wat wil ik? Wat zijn mijn kwaliteiten en talenten? Aandacht voor je valkuilen is de verkeerde strategie. Die hoeven niet te groeien. Uiteindelijk moeten we het van onze kwaliteiten en talenten hebben. Laat die maar groeien door je aandacht erop te richten.

Waar het dus om gaat is echte en eerlijke aandacht voor jezelf én anderen. 

www.pepptalk.nl

2 Augustus 2013, 11:28:07  - 145 maal bekeken