Welkom op Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »

Meedoen

Uitgezongen: Het Lied van de Aarde – Elspeth Cooper

Eigenlijk bezondig ik me zelden aan “fantasy” boeken, laat staan reeksen, maar de boeken van Harry Potter waren destijds toch echt niet te versmaden en die heb ik inmiddels tot op de lijm van de kaft toe versleten. Ook de eerste drie boeken uit de reeks van/over Paige Mahoney (eerste deel: Het bottenseizoen) van Samantha Shannon vind ik uitermate boeiend. HP geldt voor mij als de standaard en een ander “fantasy” boek moet echt wel heel goed zijn om mij te bekoren. Bij toeval kreeg ik Het Lied van de Aarde te leen. Dit boek is een redelijke poging. De personages en relaties zijn beduidend meer voor volwassenen dan voor kinderen geschikt, vind ik, maar misschien is dit een ouderwetse gedachte. Toch vind ik het boek te weinig origineel en het verhaal plaatst je in een vrij doorsnee fantasiewereld. Daarnaast komt het voor mij wat stroef op gang door onsamenhangende motieven en plotwisselingen, verhaallijnen die elkaar nauwelijks raken. Het trieste einde maakt het gelukkig nog wat spannend.

Ook Het Lied van de Aarde gaat over een weeskind en wel de jongen Gair die magische krachten heeft; hij kan de muziek (Het lied) van de aarde horen en wordt daarom beticht van hekserij en gebrandmerkt in de aardse wereld waarin hij verkeert. Als hij geen uitzicht meer lijkt te hebben, wordt hij door een vreemde, de oude Alderan, meegenomen naar de Westeilanden waar die een school heeft voor mensen die het Lied kunnen horen en zo komt hij terecht bij anderen die min of meer dezelfde tovergave bezitten en verder kunnen ontwikkelen. Daar begint Gair zijn opleiding in de magie van het Lied en hij leert er dat er soort van een barrière (de Sluier) bestaat tussen verschillende werelden. Poortwachters proberen de Sluier in stand te houden, maar ze worden tegengewerkt door kwade krachten, dezelfde krachten die het op Gair gemunt hebben.

Het verhaal is zeker gedetailleerd met fraai uitgewerkte omschrijvingen van waar het zich allemaal afspeelt, de sfeer, de kleur en geur, en tal van indrukken, wat het verhaal echt tastbaar maakt. Maar het doet weinig origineel gelijk denken aan Harry Potter, “het” weeskind met magische krachten, die naar een magische school gaat en dat is jammer. Voor mij geen tweede of derde deel.

18 Augustus 2020, 22:16:13  - 5.257 maal bekeken