Welkom op Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »

Meedoen

De big datarevolutie

Woensdag 26 juni, 19:02 Twitteraccount H2OKITS meldt op Twitter dat Nederland big data gaat gebruiken bij watermanagement.

 

De tweet verwijst via via naar een artikel met de titel The Netherlands looks to big data tot tackle floods, op de site van The Wall Street Journal. In het artikel wordt verteld dat Rijkswaterstaat, Waterschap Delfland, Deltares en de TU Delft van plan zijn om – in samenwerking met IBM – big data te gaan gebruiken om overstromingen te voorspellen, de response daarop te verbeteren en een informatieplatform te bieden aan ondernemers en wetenschappers

Woensdag 26 juni, 10:00 uur: in de Aletta Jacobszaal in Den Haag vindt een rondetafelgesprek plaats over praktijken, gevolgen en wettelijke kaders inzake het aftappen van persoonsgegevens, waarvoor verschillende deskundigen zijn uitgenodigd.

Zaterdag 22 juni, NRC Handelsblad: twee uitgebreide verhalen over ‘big data’.

Dit zijn nog maar drie van de talloze gebeurtenissen en verhalen in kranten, op websites, forums en Twitter die te maken hebben met het onderwerp big data, en dan is Prism en het feit dat de NSA (National Security Agency) in het geheim persoonsgegevens ‘aftapt’ of opvraagt van bedrijven zoals Facebook, Apple en Google, nog niet eens genoemd.

Het is een vreemde gewaarwording om een boek te lezen dat voor je ogen wereldnieuws wordt, want in De big datarevolutie vertellen Viktor Mayer-Schönberger en Kenneth Cukier wat er met big data wordt bedoeld en waarom bedrijven en overheden, waaronder de NSA, zo graag zo veel gegevens van en over ons willen hebben. Maar wat is big data nu eigenlijk?

Lees hier verder.

28 Juni 2013, 20:15:58  - 274 maal bekeken
Moony
Moony : Goh, dat is inderdaad gek! Maar sluit het boek aan bij wat er nu gebeurt betreft de Big Data?
Ellen IJzerman
Ellen IJzerman: Het is geschreven voordat Snowden - want daar refereer je aan? - de klok luidde, dus daar staat niets over in het boek. Maar door wat er wel in staat, begrijp je wel (beter) waarom iedereen zo graag 'alles' van 'jou' wil weten
Moony
Moony : Uhu, ja ik verwees naar het boek :) Ik weet de basis van Big Data, maar wellicht is dat boek een mooie uitbreiding van mijn kennis ^_^
Ellen IJzerman
Ellen IJzerman: Als ik wist hoeveel je daar al van weet, zou ik dat kunnen bevestigen of betwijfelen. Dat is nu wat lastig. Er wordt bv. niet ingegaan op het hoe van de analyses, of tools die gebruikt worden door de data analisten. Dus als je daar naar zoekt, zul je verder moeten zoeken ;)
Moony
Moony : Nehh, das droge kost :P Haha. Meer hoe het een beetje in elkaar steekt :)
Ellen IJzerman
Ellen IJzerman: Dan wordt met dit boek op je wenken bediend.