Boek
Het bewogen leven van Vincent van Gogh blijft een onuitputtelijke inspiratiebron. Stripmaker Barbara Stok neemt in dit verhaal de lezer mee naar de korte, intense periode die de schilder in Zuid-Frankrijk doorbrengt.
Vincent droomt ervan in Arles een kunstenaarshuis te stichten voor zichzelf en zijn artistieke vrienden. Maar door aanvallen waarin hij volledig in de war is, uitmondend in het beruchte oorincident, valt die droom in duigen. Zijn broer Theo blijft hem onvoorwaardelijk steunen.
Van Gogh was een kunstenaar vol hartstocht voor zijn vak. Zijn ideeën over succes, tegenslag en een zinvol leven vormen een interessant tegenwicht in onze tijd van individualisme, maakbaarheid en economisch denken. Zo maakt Stok van de belevenissen van deze 19de-eeuwse schilder weer een actueel verhaal.
Dit boek is een gezamenlijk initiatief van het Van Gogh Museum Amsterdam, het Mondriaan Fonds en uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.
«
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »
Barbara Stok, geboren in Groningen, is een Nederlands stripmaker en drummer. Momenteel volgt ze een opleiding filosofie. Ze is vooral bekend voor haar autobiografische strips. Daarin beschrijft ze op een filosofische, humoristische manier de grote en kleine vragen van het leven. Voor haar oeuvre ontvangt ze in 2009 de Stripschapprijs.
Vincent van Gogh had een turbulent leven. Een heel mooi en bekend deel daaruit zijn de jaren dat hij schilderde in Zuid-Frankrijk. Vincent droomde ervan om een kunstenaarshuis op te richten in Arles. Daar zou hij dan met zijn artistieke vrienden kunnen filosoferen en schilderen. Door de aanvallen die hij regelmatig had geraakte hij helemaal in de war. Uiteindelijk sneed hij zijn oor af. Zijn broer Theo is altijd blijven geloven in Vincent.
Een prachtige graphic novel is dit. De kleuren die gebruikt werden zijn de warme kleuren die we kennen uit de schilderijen van Vincent. Je voelt de warmte afstralen van het boek. De wijze van tekenen is eenvoudig en tegelijkertijd zo subtiel. Je ziet Vincent stilaan gek worden in beelden zonder woorden. De balans tussen tekeningen en tekst is in evenwicht. Er is ruimte gelaten voor de persoonlijke invulling van de lezer bij de pagina's waar enkel tekeningen staan. Bij de details van natuurbeelden voel je je als lezer het observerende oog van Vincent. Het is een interactief boek.
Je voelt het bijna kinderlijk enthousiasme van Vincent die in Zuid-Frankrijk komt. Zijn gedrevenheid die de kop wordt ingedrukt. In de brieven aan zijn broer Theo voel je duidelijk zijn gemoedstoestand. Het mooie is dat Theo zijn broer heel graag zag. Dat komt duidelijk tot uiting in het boek.
Dit is een graphic novel die je kan bekijken als een schilderij van Vincent. Je kan een bladzijde openslaan en dan droom je weg in de wereld van Vincent van Gogh. Zoals Don McLean Vincent mooi bezingt zo tekent Barbara hem even prachtig.