Welkom op Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »

Meedoen

The Girl Next Door

- The Girl Next Door
 
 
 
 
 
(4)

Ruth Rendell schreef dit boek over haar leeftijdsgenoten, zeg maar 80-jarigen, levensecht neergezet met al hun problemen, ook die met hun identiteit, hun kwalen, de zo snel verander(en)de tijd en de snelheid van het heden, de (discutabele) oppervlakkigheid van jongeren, de vrienden en kennissen die wegvallen, (achter)kinderen die worden geboren, hun opvoeding. Bijna (auto?)biografisch voor haar leeftijd, riskant wellicht, en volstrekt niet oubollig.
Rendell wordt wel eens de grootste ‘mystery writer of our time’genoemd. Toch is dit boek in mijn ogen geen ‘mystery’, want na een gruwelijke gebeurtenis in 1944 weet de lezer al wie het heeft gedaan. Maar Rendell zou Rendell niet zijn geweest om de lezer aan het slot een driedubbele ‘twist’ voor te schotelen die alles anders neerzet. De karakters zijn prachtig door ontwikkeld en door het hele boek voel je dat de vingers uit het verleden zich onontkoombaar uitstrekken tot in heden.

Meer recensies