Welkom op Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »

Meedoen

Recensies van Terugkeer ongewenst door Charles Lewinsky

Terugkeer ongewenst is 4 keer gerecenseerd. De gemiddelde score is 4.0. Het boek is 14 keer gelezen.
Anoniem
- Terugkeer ongewenst
 
 
 
 
 
(4)

Het verhaal boeit me niet zo, het kabbelt maar voort. Maar ja, hij schrijft wel heel goed en dat maakt dat je toch blijft lezen.
Af en toe wordt de gang van zaken met de te maken film verhaald en hetgeen in het kamp gebeurd
Ingewikkeld verhaal, Moeilijk in te komen, Onsamenhangend.


Pluspunten: fantasierijke schrijfstijl

- Terugkeer ongewenst
 
 
 
 
 
(5)

Ik heb genoten van het taalgebruik in dit boek. De woordgrapjes en dubbelzinnige opmerkingen. Het boek is gedeeltelijk gebaseerd op waarheid en gedeeltelijk fictie maar het onderscheid tussen de twee is bijna niet te merken.

- Terugkeer ongewenst
 
 
 
 
 
(5)

Het is het levensverhaal van Kurt Gerson die in de Tweede Wereldoorlog zijn naam veranderd in Kurt Gerron.
Een deel van het verhaal is waargebeurd en deels fictief.
Kurt is acteur en regisseur en in de jaren twintig en dertig heeft hij verschillende films gemaakt.
Het begint in het concentratiekamp Theresiënstadt waar de hoger opgeleide mensen naar toe worden gebracht zoals rechters en arten en joden die in de Eerste Wereldoorlog hebben gevochten.
De goed opgeleiden krijgen een ruimte voor zichzelf met alleen het hoognodige en Kurt en zijn vrouw Olga krijgen ook een ruimte voor zichzelf toegewezen en Olga moet gaan werken als schoonmaakster.
Dan wordt Kurt gehaald om bij de Obersturmführer Rahm te komen en die geeft hem de opdracht om een film te maken over Theresiënstadt met als hoofddoel om te laten zien hoe goed de joden het er hebben maar het is natuurlijk het tegendeel want ze lijden verschrikkelijke honger.
Kurt staat voor een groot dilemma want hij moet een film maken over iets wat er niet te zien is in het concentratiekamp.
Hij krijgt een paar dagen bedenktijd en als hij dan besluit de film niet te maken dan wordt hij samen met zijn vrouw Olga op de trein gezet naar Auschwitz.
Nu hij alles overdenkt en alle herinneringen naar boven komen stelt hij zichzelf allerlei vragen zoals had hij het kunnen voorkomen dat Olga en hij in het kamp terecht zijn gekomen en had hij beter op moeten letten hoe de politieke situatie was en heeft hij kansen laten lopen om te ontsnappen.
Vind het een meeslepend verhaal en als je denkt dat het niet erger kan blijkt het tegendeel.
Het verhaal gaat over hoop en klem zitten in een zwaar dilemma en machteloosheid.
Er wordt ook goed beschreven over het niet geaccepteerd worden om jood te zijn en vind het nog steeds onvoorstelbaar wat er toen allemaal is gebeurd want daar zijn gewoon geen woorden voor.

- Terugkeer ongewenst
 
 
 
 
 
(5)

Terugkeer ongewenst is het levensverhaal van Kurt Gerson, die al in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog zijn naam veranderde in Kurt Gerron, omdat Gerson te Joods klonk. We kruipen als het ware in het hoofd van deze acteur/regisseur. Het verhaal begint in Theresiënstadt, een concentratiekamp waar zogenoemde A-prominenten naar toe gingen, zoals artsen, rechters en Joden die in de Eerste Wereldoorlog hadden meegevochten voor Duitsland. Theresiënstadt is een concentratiekamp waar net als in andere kampen weinig tot geen eten is, geen rechten, alles werd de gevangenen ontnomen. Het enige verschil was dat sommige A-prominenten een ruimte voor zichzelf hadden en niet hoefden te werken. Obersturmführer Rahm vraagt Gerron een film te maken over Theresiënstadt. In deze film wil de SS laten zien hoe goed de Joden het hebben. Het Rode Kruis hebben ze ooit om de tuin geleid tijdens een bezoek, en nu moet er een film komen waarin de nazi’s de wereld willen wijsmaken hoe goed ze de Joden behandelen. Gerson staat voor een dilemma, hij moet een film maken die iets laat zien wat er niet is, die het tegenovergestelde is van de werkelijkheid. Doet hij dit echter niet, dan wordt hij rechtstreeks met Olga, zijn vrouw, op de trein naar Auschwitz gezet. Nu komen allerlei herinneringen aan vroeger naar boven, vragen die hij zichzelf stelt. Had hij kunnen voorkomen in Theresiënstadt opgesloten te zitten? Had hij beter op moeten letten, meer aandacht aan de politieke situatie hebben moeten schenken en minder aan zijn carrière als acteur? Ik vond het indrukwekkend hoe Lewinsky deze gedachtegang weet te beschrijven. Het ongeloof over de hele situatie, het niet kunnen accepteren, elke keer hoop of angsten hebben. Elke keer denken dat het toch niet erger kan worden (wat dan wel degelijk blijkt te kunnen) en dan verlangend terugkijken naar diezelfde periode. Het is een boek over machteloosheid, hoop, geweten, klem zitten in een vreselijk dilemma. Maar het is ook een boek over de kracht van fantasie, hoe je met fantasie jezelf geestelijk in leven kunt houden.