Boek
Onder het schijnbaar vlakke landschap van oostelijk Frysl gaat een bodem schuil die is gevormd in de ijstijden. Hij verraadt het bestaan van een wereld waar de meeste huidige bewoners van Frysl geen weet van hebben: de wereld van de allereerste mensen die vele duizenden jaren geleden in dit gebied leefden.
Ruim 14.000 jaar geleden trokken rendierjagers hier de wilde kuddes achterna. Nog weer duizenden jaren v r hen bevolkten mensen die wij nu Neanderthalers noemen het noorden van Nederland. Terwijl wij tegenwoordig het land zo nodig naar onze hand zetten, waren deze eerste mensen volkomen afhankelijk van het landschap met zijn flora en fauna. Met bescheiden hulpmiddelen wisten zij generaties lang te overleven onder omstandigheden die ons zouden doen huiveren. In de gemeente Achtkarspelen zijn op verschillende plaatsen vuurstenen werktuigen gevonden van deze Friese 'oerjagers'.
Oerjagers in Noordoost-Frysl schetst een beeld van het bestaan van deze twee groepen bewoners, die elkaar overigens nooit zijn tegengekomen. Het geeft inzicht in het voor velen onbekende verleden van de provincie en laat zien dat er onvermoede zaken verborgen liggen onder de nu zo grazige weiden.
Yuri van Koeveringe (1978) studeerde Archeologie en Prehistorie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Naast het schrijven van populair-wetenschappelijke publicaties en educatieve teksten over archeologie, houdt hij zich bezig met de presentatie van archeologie door middel van tentoonstellingen, evenementen en educatieve projecten. «
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »
Niemand