Welkom op Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »

Meedoen

Het bottenseizoen

- Het bottenseizoen
 
 
 
 
 
(5)

Het boek gaat over de wereld van helderzienden. Verwacht geen gemakkelijk leesbaar verhaal; het is niet iets voor even tussendoor. Het heeft echt al je aandacht nodig, maar dan krijg je er ook wat voor terug. Het is een futuristisch en onmogelijk sprookje, en ondanks dat toch goed te volgen, knap bedacht / verzonnen en het zit goed in elkaar, met verzorgd taalgebruik (vertalers hulde!) met veel vaart, en door de goed opgebouwde spanning en talloze wendingen zit je als lezer de hele tijd op het puntje van je stoel. Hoewel het verhaal vrij ingewikkeld begint (overslaan dus), zuigt het je gemakkelijk op. Al om al, een ultiem lees- en puzzelboek voor volwassenen, uiterst kleurrijk met zoveel bijzondere details dat je het zeker nog een keer gaat lezen. Heel geschikt voor de inwendige 3D bioscoop. Waarom het Bottenseizoen heet? De vertalers geven de verklaring op bladzijde 167: bot of been is hetzelfde. Je zou dus net zo goed benenseizoen kunnen zeggen. Benen klinkt als bene (je moet er maar opkomen) en dat is weer (potjes)Latijn voor goed, en zo vertaald zou het net zo makkelijk Het Goede Seizoen kunnen heten. In de lijn van verhaal houdt dit in de tienjaarlijkse “oogst” van helderzienden uit de “gewone” wereld naar de wereld van magie. Dat ze daar geen gemakkelijk leven wacht, mag duidelijk zijn.
Minpunten? De hoeveelheid geweld naar mijn mening. Zelfs gewone mensen hebben bijna bovenaardse herstellingsmogelijkheden, en dat is maar goed ook want anders waren we gauw door de hoofdpersonen heen. Losse eindjes, zeker, een aantal vragen uit het eerste boek zijn zeker nog niet beantwoord, maar die zijn ongetwijfeld opzetjes voor de volgende delen. Ik twijfel sterk of het wel zo’n kassucces is dan wel ooit kan worden zoals Harry Potter. Deel 2 ligt hier zelfs niet eens te koop in de winkel. Mij heeft het boek in ieder geval geboeid.

Ik vind het beslist een aanrader voor de lezer die zich dromen kan herinneren…

Meer recensies