Boek
De dagboeken en brieven van de joodse Etty Hillesum, een 27-jarige joodse vrouw, werden geschreven midden in bezet Amsterdam. Tegen het dreigend decor van de oorlog legt zij verantwoording af van haar groeiend geloof in de menselijke mogelijkheden. Haar hyperintelligente en sensitieve geest ontworstelt zich aan de machten die op haar ondergang uit zijn. Zij schrijft haar dagboek, en ontsteekt er een licht mee voor zichzelf en zoveel jaren later voor honderdduizenden anderen.
In 1981 verscheen een eerste keuze uit Hillesums werk onder de titel Het verstoorde leven, dat over de hele wereld is vertaald en gelezen. Sindsdien zijn alle dagboekaantekeningen en brieven verzameld, van commentaar voorzien en gebundeld in het monumentale Etty.
Haar literaire begaafdheid, haar onverzettelijk geloof in mensen en haar radicale ethiek maken dit geschrift tot een zeldzaam waardevol document. «
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »
Een recht in het hart rakend document van een joodse vrouw, die tijdens de nazi terreur bewust de keuze maakt om als mens te groeien. Het boek geeft een indringend beeld van de worstelingen waar ze daarbij doorheen gaat. Indrukwekkend is hoe ze er voor probeert te kiezen de door de nazi's verspreide haat niet met haat te beantwoorden. Vooral de beschrijvingen van de omstandigheden in kamp Westerbork kunnen je heel diep raken; het lamme meisje dat het zo moeilijk vond om te sterven zal me mijn leven lang bijblijven.