Boek
In De halve maan en de chaos gaat Olivier Roy in op de wereldwijde gevolgen van de door de regering Bush ingezette 'global war against terrorism' en de militaire interventie in Irak. Hij betoogt dat er geen wereldwijde 'geostrategie van de islam' is die ten grondslag zou liggen aan alle huidige conflicten, van Palestina tot Bin Laden, en die bijvoorbeeld ook de problemen van islamitische jongeren in de grote steden van West-Europa zou kunnen verklaren.
In tegenspraak met de overheersende theorie van de botsing der beschavingen laat Roy zien dat de conflicten en de veranderende machtsbalansen allereerst de islamitische wereld zelf raken. Er zijn nieuwe scheidslijnen die zich aan onze waarneming dreigen te onttrekken. Zo is er door de oorlog in Irak bijvoorbeeld een diepe kloof ontstaan tussen soennieten en sjiieten, waardoor de Arabische conservatieve regimes nu aan de kant van Israƫl staan, zijn de Taliban terug van weggeweest en ontsnapt Al Qaida vooralsnog aan alle machtsmiddelen.
De halve maan en de chaos is een verhelderende analyse van de werkelijke machtsverhoudingen in de wereld na Bush en een waarschuwing om discussies in het Westen over grote maatschappelijke vraagstukken van terrorisme, islamisme en civil society niet te projecteren op de nieuwe werkelijkheid in het Midden Oosten. «
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »
Er zijn nog geen recensies voor dit boek.