Boek
9789491172441 De duizend tinten van Toscane.'In dit gezegende land werden de heilige Muzen en de letteren weer wakker uit de barbaarsheid. Waar ik ook ga vind ik de huizen waar ze werden geboren en de dierbare grond waar die eerste grote Toscanen rusten: bij elke stap ben ik bang hun overblijfselen met voeten te treden. Heel Toscane is één grote stad en tuin tegelijk, de mensen zijn er van nature vriendelijk, de hemel is er helder en de lucht gezond en vol leven.'Zo beschreef Ugo Foscolo de regio Toscane in De laatste brieven van Jacopo Ortis (1798) . Nog steeds is Toscane één groot openluchtmuseum, met middeleeuwse stadjes, een enorme rijkdom aan kunstschatten en heuvels vol groene cipressen.De hele regio tot in detail beschrijven is een moeilijke opgave. Over al die grote kunstenaars die hier leefden, werkten, ademden. Over de gerechten die hier al eeuwenlang worden bereid en die de rijkdom van Toscane vertegenwoordigen, van de acquacotta uit het zuiden tot zoutloos brood. Over de schoonheid, al is die vaak moeilijk in woorden te vatten omdat ze zo overweldigend mooi kan zijn en je van het ene op het andere moment kan overvallen, zomaar, op een heuveltop, in een kerk, op een dorpsplein.Gelukkig lag een bijzondere invalshoek om Toscane te beschrijven gewoon voor het oprapen. De heuvels in al hun tinten groen, de cipressen die tijdens het vallen van de avonddonker afsteken tegen de lucht die roze kleurt, de felrode klaprozen tussen het goudgele graan, de prachtige kleuren op de fresco's, de versieringen van bladgoud, de smetteloos witte marmeren standbeelden....Toscane is één en al kleur. Deze kleuren vormen dan ook onze leidraad op onze ontdekkingsreis. Laat je verleiden door de duizend tinten die Toscane zo onweerstaanbaar maken en die samen zorgen voor een uniek mozaïek aan verhalen, recepten en wetenswaardigheden.Saskia Balmaekers (1980) raakte na een bezoek aan Rome verslingerd aan de stad, het eten, de druk gebarende mensen op straat, de taal...Daarom begon ze op 1 februari 2010 met www.ciaotutti.nl, het grootste Nederlandstalige blog over Italië en Italiaanse zaken. Saskia is tevens freelance journalist en vertaler van Italiaanse kookboeken. «
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »
Er zijn nog geen recensies voor dit boek.