Welkom op Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »

Meedoen

Recensies van David en andere bewijzen van liefde door Lizette van Geene

David en andere bewijzen van liefde is 1 keer gerecenseerd. De gemiddelde score is 3.0. Het boek is 1 keer gelezen.
Anoniem
- David en andere bewijzen van liefde
 
 
 
 
 
(4)

In een zucht uitgelezen!

David en andere bewijzen van liefde leest vlot, zou het zelfs een pageturner willen noemen. Het verhaal is inderdaad, zoals de omschrijving op de website van de schrijfster belooft, een atypische coming of age novelle.

De hoofdpersonages Anne en Nathalie nemen je in een lekker leestempo mee vanaf hun ontmoeting als kinderen met een leespassie, een trieste maar ook vermakelijke puberteit, romances en existentialistische vragen als jong volwassenen, het getob met de last van een verleden als volwassenen tot aan het ziekenhuisbed van Nathalie, waar Anne besluit tot schrijven van een boek. Hun boek.

Omdat Anne niet anders kan. Omdat beide vrouwen niet zonder elkaar het leven hadden kunnen leven. Omdat mensen niet zonder elkaar kunnen. Omdat een antagonist niet zonder protagonist is.

David en andere bewijzen van liefde is geschreven door een echte schrijfster.
De schrijfster neemt je mee op een zintuiglijke reis. Een reis die begint in betongrauw Nederland en leidt naar lavendelrijk met erotische duintoppen gesierd Frankrijk tot zinderend heet en pijnlijk Spanje en terug naar de ongewenste realiteit in Nederland.

Langs de lanen van een jeugd, de erotiek van vrijpartijen, een blinde strijd tussen ongelijkwaardige ego's, de twijfel bij verliefdheden, lust naar (en) verlangen en het voor altijd bitter tekenend verdriet door ziekte, dood en verlies.

David en andere bewijzen van liefde is mooi geschreven, ontroerend en hier en daar ronduit komisch. Een ontmaagding deed mij hardop lachen, het overlijden van een minnaar gaf een grote brok in mijn keel die ik ''stel je niet aan, het is een romanpersonage!'' met een zakdoek uit de ooghoeken verdreef.

David en andere bewijzen van liefde heeft schurende randjes. Wanneer een personage een relatie krijgt met een erg jonge man, de schoolbanken nog net niet ontgroeid, word je als lezer subtiel gedwongen tot enige introspectie en herzien van de perceptie van eerdere verhaallijnen. En moet je als lezer wellicht erkennen dat hard seksisme (masculien én feminien) nog altijd bestaat. En dat leven en liefde niet zonder elkaar kunnen, maar wat is dan die verdomde liefde? En waarom die verdomde liefde (onze) levens maakt en breekt.

Wanneer een auteur dit alles voor elkaar krijgt, is een boek voor mij geslaagd.

Rest mij een oprecht advies: lees deze debuutroman.