Boek
BEFORE THEY PASS AWAY
De verhalen achter de foto's
Het is een van de meest tot de verbeelding sprekende boeken van het afgelopen decennium: Jimmy Nelsons fotoproject, Before They Pass Away. Een boek dat op unieke wijze bijzondere stammen heeft vastgelegd in hun natuurlijke omgeving. Stammen die bijzondere tradities in ere houden, maar die tegelijkertijd langzaam worden ingehaald door de moderne tijd. De foto's vertellen een prachtig verhaal, maar hoe was het om deze foto's te maken? Hoe kon de fotograaf deze stammen vinden en wat moest de crew doorstaan om deze prachtige beelden te kunnen schieten?
Fotograaf Hannelore Vandenbussche vergezelde Nelson drie jaar lang als zijn assistent naar alle uithoeken van de wereld om de laatste tribale stammen met de camera vast te leggen. Ondanks extreme temperaturen, fysieke ontberingen en onvoorstelbare reis- en levensomstandigheden, lukte het hen in contact te komen met onbekende culturen.
In dit boek vertelt Vandenbussche in een bevlogen stijl haar persoonlijke verhaal achter de foto's van Before They Pass Away. Verhalen vol vriendschappen, pure verwondering, vreugde en verdriet. Deze ontdekkingsreis had niet alleen impact op de in beeld gebrachte stamleden, maar zou ook Vandenbussche en haar reisgenoten voorgoed veranderen.
OVER DE AUTEUR
Pas afgestudeerd als fotograaf reisde de Vlaamse Hannelore Vandenbussche (1981) samen met fotograaf Jimmy Nelson en cameraman Bram Vis drie jaar lang naar de verste uithoeken van onze planeet, op zoek naar de allerlaatste stammen. De foto's van deze reizen werden gepubliceerd in de wereldwijde bestseller Before They Pass Away (TeNeues, 2013).
"Wat een fantastisch en inspirerend boek! Ik heb heel wat geleerd over stammen die ik niet kende en Hannelores persoonlijke en innemende verhalen hebben mijn reislust alleen maar verder aangewakkerd. Spannend, ontroerend en ongelooflijk grappig tegelijk".
Floortje Dessing
«
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »
Een boek lezen en een week later heerlijk dromen dat je op reis bent in Siberië. Dat overkwam me na het lezen van dit boek. Het bewijst dat de foto's en de teksten zo levendig geschreven zijn dat ik werkelijk daar leek te zijn.
Toen ik het boek voor het eerst in mijn handen had kreeg ik een gelukzalig gevoel. Wat een zorgvuldig afgewerkt boek! Een strakke hardere kaft uit natuurlijk linnen met opdruk in witte letters en een prachtige foto. Gebonden, met binnenin twee leeslinten in dezelfde kleuren als de kaft. Dat zijn details die mij deden glunderen. Alleen al aan de buitenzijde wist ik dat dit boek gemaakt was door bezielde mensen. Mensen met oog voor schoonheid. Het ziet er luxueus uit en nodigt uit om er zachtjes mee overweg te gaan. Een zen boek, puur, om te koesteren. Genoeg over de buitenzijde!
Ik was natuurlijk heel benieuwd of de binnenzijde wist te bevestigen wat ik aan de buitenkant voelde.
Aan de binnenkant van de kaft voor en achter, een wereldkaart met de plaatsen die ze bezocht hebben met paginaverwijzing. Een originele wijze van een inhoudsopgave.
Het voorwoord van Floortje Dessing liet me alleen maar meer snakken naar de inhoud van het boek. De inleiding van Hannelore is een hele persoonlijke toelichting over de drijfveren die haar de stap deden zetten naar dit project. Ik voelde onmiddellijk dat haar schrijfstijl goed zat.
Weer een detail dat me opviel was de nummering van de pagina's die begon bij 005. Ik moest meteen denken aan de nummering van de foto's op mijn digitaal toestel.
Bij elke locatie die ze bezoeken is er dezelfde structuur in het boek. Heel visueel, een kaart, wat reisweetjes, en een paar foto's of tekeningen. Zo heb je als leek meteen een beetje een beeld en ben je mee. Een grote foto over twee pagina's, tekst gestructureerd in twee kolommen en doorspekt met foto's en tekeningen. Aan het einde telkens een stukje van Jimmy of Bram, haar twee reisgenoten. Er is enorm hard gewerkt om het boek qua lay-out zo mooi mogelijk te maken. En daar zijn ze helemaal in geslaagd. Niet te overladen of te druk maar netjes gedoseerd zodat er een beheerste rust vanuit straalt.
Hannelore Vandenbussche, ik had nog nooit van haar gehoord. Een fotografe die een boek schrijft. Het benieuwde mij want schrijven en fotograferen is toch heel wat anders. Wat ik bij de inleiding al voelde zette zich door in het boek. Fotografische beschrijvingen met metaforen, mooi om beelden zo in woorden weer te geven. Een knap staaltje schrijfkunst. Ze schrijft zo eerlijk, puur, zonder scrupules. Doet me denken aan wat Jimmy Nelson zei 'fotograferen doe je vooral met je hart'. Wel, Hannelore schrijft vanuit haar hart. Vol van emotie, heb vaak gelachen, ook kippenvel gehad.
Ze wil de lezer geschiedkundig, cultureel, aardrijkskundig wat meegeven. Ik voelde heel sterk het respect van Hannelore voor de stammen die ze bezochten. De verwondering over de natuur en het nietige van de mens. Ze geeft ons een realistisch beeld van wat er allemaal komt kijken bij zo een groots project. Het is inderdaad vaak zo dat mensen alleen de foto's maar zien en niet beseffen wat er allemaal achter zit.
Ik werd helemaal meegezogen in het boek. Het was moeilijk om het weg te leggen. Toen het uit was zat ik zelfs in tranen. Het heeft een mooie indruk bij mij achtergelaten. Het is ook niet echt een boek om weg te leggen. Het verdient een plekje op een tafeltje naast de bank of het bed. Klaar om opnieuw vast te nemen en weg te dromen in de reissfeer.