Boek
De bereiding van onze voeding is in de afgelopen zestig jaar ingrijpendveranderd. Was het traject van basisproduct naar ons bord enkele decenniageleden nog kort en overzichtelijk, met de toename van de bevolking en deopkomst van grote levensmiddelenproducenten is de productieketen vanvoedsel langer en minder transparant geworden. Hierdoor is de behoefte omde sensorische en microbiologische houdbaarheid van levensmiddelen teverlengen, vergroot. Dit kan bereikt worden door het toevoegen van additievenaan levensmiddelen. Onder druk van maatschappelijke ontwikkelingen zijnveel producenten nu echter de weg ingeslagen van het reduceren of zelfsgeheel verwijderen van additieven in levensmiddelen. Bij gelijkblijvendehoudbaarheidstermijnen zorgt dit voor de nodige uitdagingen op het gebiedvan de productstabiliteit.Nationale regelgeving omtrent toegestane additieven bestaat al van voor deoprichting van de huidige Europese Unie. Er bestond echter weinig samenhangtussen de verschillende lijsten met toegestane additieven. Daar is in de jarentachtig en negentig van de vorige eeuw verandering in gekomen, toen metde komst van een kaderrichtlijn levensmiddelenadditieven het gebruik envoorwaarden voor alle categorieën additieven werden vastgelegd. Verdereharmonisatie van deze Europese regelgeving heeft in 2008 geleid tot een pakketverordeningen dat bekend staat als het Food Improvement Agents Package (FIAP).In deze nieuwe praktijkgids bespreekt Jeroen Hendrickx de vier verordeningenin dit pakket uitgebreid, waaronder ontwikkelingen in de EU-lijsten metgoedgekeurde additieven en aromas. Ook de samenhang hiervan met andereEuropese en nationale wetgeving komt aan bod. Met behulp van extra nieuwevoorbeelden uit de praktijk wordt dit inzichtelijk en praktisch toepasbaargemaakt. Ten slotte heeft u met de in de bijlagen opgenomen tabellen eenhandig naslagwerk in handen van de verschillende categorieën van E-nummers,een volledige lijst van toegestane additieven, kleurstoffen en zoetstoffen in vier talen en een beslisboom die helpt om de gebruiksvoorwaarden van additievengoed te interpreteren.Additieven in levensmiddelen richt zich op kwaliteitsmanagers,productontwikkelaars en andere professionals in de levensmiddelenindustrie.Ook juristen, docenten en studenten zullen hier nuttige en praktische informatiein terugvinden. «
Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »
Er zijn nog geen recensies voor dit boek.