Welkom op Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »

Meedoen

Water voor de olifanten

- Water voor de olifanten
 
 
 
 
 
(5)

Dit verhaal heeft zich zonder twijfel in een keer opgewerkt tot een van mijn favorieten. Sara Gruen verteld op een meeslepende manier. Haar schrijfstijl is zo levendig, dat je het verhaal zo ziet afspelen en je helemaal mee rolt in de gebeurtenissen.

In ‘water voor de olifanten’ maken we kennis met Jacob. Jacob is inmiddels ergens rond de 90 – hij weet het zelf ook niet meer precies – en woont in een verzorgingshuis waar hij zijn oude dag probeert door te komen. Hij valt hem echter steeds moeilijker om met de tijd mee te komen, en tot zijn eigen verdriet merkt hij zelf op hoe hij steeds meer achteruit gaat.

Als er voor het verzorgingshuis een circus wordt opgebouwd zijn alle bewoners in rep en roer. Natuurlijk willen ze allemaal naar de voorstelling en ze proberen elkaar te overtroeven met verhalen en anekdotes van vroeger. Als een van de nieuwe mannelijke bewoners verteld dat hij vroeger wel eens water haalde voor de olifanten, schiet Jacob uit zijn slof en maakt hem uit voor leugenaar. Met de rest van het gesprek heeft hij zich echter niet bemoeid en het blijkt dat hij een lang verborgen geheim met zich meedraagt over de tijd dat hij in het circus gewerkt heeft.

Het grootste deel van het verhaal speelt zich dan ook af in die tijd, de tijd waarin Jacob na de dood van zijn ouders in het circus verzeild raakte en werd aangesteld als dierenarts. Het verhaal belicht alle facetten van het circus en geeft de lezer een indringend kijkje achter de schermen. Jacob moet hard werken om zichzelf waar te maken en loopt regelmatig tegen problemen aan met zijn baas; tot overmaat van ramp wordt hij ook nog eens verliefd op diens vrouw.

Het land zit echter in een crises en veel circussen moeten al opdoeken. Ook voor dit circus lijkt het einde nabij te komen en de spanningen lopen steeds hoger op.

‘Water voor de olifanten’ is werkelijk een verhaal met een lach en een traan. Doordat je helemaal wordt opgenomen in het verhaal ging er bij mij op de gruwelijke momenten daadwerkelijk een siddering door mijn lijf, en werd ik op andere momenten tot tranen toe geroerd. Sara Gruen weet je te raken.

Meer recensies