Welkom op Boeklezers.nl

Boeklezers.nl is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en schrijvers in contact. Meer lezen »

Meedoen

Recensies van Durf! door Seth Godin

Durf! is 7 keer gerecenseerd. De gemiddelde score is 3.0. Het boek is 7 keer gelezen.
Anoniem
- Durf!
 
 
 
 
 
(3)

“Wanneer was de laatste keer dat je iets voor het eerst deed?” De vraag waarmee ik geconfronteerd werd toen ik het boek opensloeg. Seth Godin doet erg zijn best ervoor te zorgen dat je ‘start met iets wat ertoe doet’ zodra je het boek uithebt. De Spinning-lessen die ik vorige maand begonnen ben tellen niet helaas...

Durf! daagt uit om uit je schulp te treden: van een volger een initiator te worden. Het gaat over het zelf aan de slag gaan, over het nemen van risico’s, het uitsteken van je nek en je door niets te laten weerhouden.

Het boek is geschreven op een aanstekelijke, enthousiaste manier. Een aantal originele casus onderschrijven het belang van ‘durf’ en laten zien tot welke resultaten het kan leiden. Ook de vele beren op de weg (zowel persoonlijke, maatschappelijke als opvoedkundige) worden genoemd. Voor mensen die met een idee rondlopen zou dit boek het duwtje kunnen zijn wat ze nodig hebben om daadwerkelijk in actie te komen.

Het boek is geschreven als een manifest, een pleidooi voor initiatief. Hierdoor mist het boek wel diepgang. Het gemak waarmee de nadelen en belemmeringen van initiatief weg gerelativeerd werden, ervaarde ik als storend. Nu kent het boek slechts 103 pagina’s, en zou een serieuzere uiteenzetting zeker afbreuk doen aan de aanstekelijkheid van het manifest, maar ik mistte het wel. Temeer omdat de schrijver wil dat ik uit mijn schulp treed.

Wat dan wel weer geruststellend is… In de afsluitende alinea van het boek stelt Seth Godin dat de lezer hem de schuld mag geven als het boek er niet toe heeft geleid dat hij uit zijn schulp gekropen is (“Ik ben dan blijkbaar niet in staat geweest om je over te halen en je uit te dagen om het werk te gaan doen dat je zou kunnen doen, werk dat ertoe doet”).

- Durf!
 
 
 
 
 
(2)

Ook mij heeft het heel lang geduurd voordat ik het boekje helemaal uit ging lezen. Tja wat kan ik nog toevoegen. Mij heeft het (nog) niet tot het nemen van initiatief gebracht maar ik ben van mening dat niet er een onderverdeling is tussen mensen die durven initiatief te nemen en dit ook doen en mensen die het heel fijn vinden als andere het initiatief nemen...
Het boekje is zeker geen must-have of must read

- Durf!
 
 
 
 
 
(2)

Durf! gelezen, maar het heeft me veel moeite gekost het einde te halen. Op zich een goede boodschap, maar die wordt wat simplistisch en eentonig herhaald. Er zit geen structuur in het boek en het bestaat eigenlijk uit oneliners die toegelicht worden. Het kenmerk van een goede oneliner is volgens mij juist dat een toelichting niet nodig is... Kortom, een aardig idee, maar hier ie meer uit te halen!

- Durf!
 
 
 
 
 
(3)

(excuus was dubbel geplaatst)

- Durf!
 
 
 
 
 
(3)

Eindelijk het gehele boekje gelezen. Mijn reactie na de eerste bladzijden zegt eigenlijk al waarom het zo lang duurde: "Eigenlijk zou ik het nu al moeten wegleggen en gaan 'durven', want waarom zou ik wachten met starten van nieuwe dingen tot ik het boek uit heb?"
De boodschap van Godin is na een kwart van het boekje duidelijk en je kan ermee aan de slag als je geïnspireerd bent geraakt. En ja dat ben ik zeker, de boodschap is overgekomen.
Een goede boodschap maakt echter nog geen goed boek. De overige driekwart van het boek voegt namelijk eigenlijk niet veel meer toe. Het zijn slechts herhalingen van het voorgaande. Steeds op een andere manier beschreven. Mijn tip is dan ook: Lees dit boek niet maar ga Doen!
Ik geef toch drie sterren omdat ondanks dat het boek niet goed is de boodschap dat zeker wel is! Seth Godin blijft inspireren.

- Durf!
 
 
 
 
 
(4)

De cruciale vraag na het lezen van het boek is:

“En nu?”


Een rode draad in het boek is de continue strijd tussen ANGST en DURF, waarbij durf geassocieerd wordt met het starten van iets nieuws.

Een van de mooiste hoofdstukken vind ik, “Wanneer kun je beginnen?”. Ik kan gelukkig heel het hoofdstuk citeren, want het is namelijk het kortste hoofdstuk wat ik ooit gelezen heb.
“ Binnenkort is lang ziet zo goed als nu”

Geweldig toch!

Een van de opdrachten die ik mezelf geef na het lezen van het boek is om niet te denken in beperkingen en onmogelijkheden, maar juist andersom. Ik ga een lijst maken met zaken die wel mogen (ik ben al begonnen, maar dit is nog niet zo makkelijk)

Wat belangrijk is in het spanningsveld tussen angst en durf is je eigen nieuwsgierigheid, en ik hoop dat ik met het schrijven van deze recensie deze een beetje kan opwekken. Iets wat Seth Godin gedurende heel het boek probeert.
Hij probeert de lezer op verschillende manieren wakker te schudden. Hij probeert de hersenspoeling die wij door de tand des tijds en de opvattingen van de huidige maatschappij hebben gekregen te verdringen en het kind dat in ons zit weer naar boven te brengen. Kinderen proberen namelijk wat af, zonder angst voor de resultaten.

Een boek met een mooie flow, waarbij de opbouw je een beetje in verwarring brengt. Dit zorgt er echter wel voor dat de boodschap aankomt en dat ik zin heb gekregen om deze levensfilosofie aan te pakken. Ik wil daarom afsluiten met een zin die mij tot nu toe heeft beziggehouden:

“Een onderdeel van ergens mee beginnen is de bereidheid om te ontdekken dat de uitkomst niet is wat je bij de start dacht te vinden”


Veel plezier bij het lezen van dit boek!


Rutger

- Durf!
 
 
 
 
 
(4)

Ik ben gisteren begonnen in dit boek. Op het Lifehacking clubprikbord schreef ik al:
De eerste pagina's beloven veel moois.
Eigenlijk zou ik het nu al moeten wegleggen en gaan 'durven', want waarom zou ik wachten met starten van nieuwe dingen tot ik het boek uit heb?